Olej rzepakowy chyba ma jednak więcej omega3, jest zaraz za lnianym w tej kwestii. Oliwa ma więcej o6. Rzepakowy ma proporcje o6 do o3 w skali 2:1. Oliwa 9:1 a lniany 1:3. Większość produktów ma nadmiar o6 i o9 w stosunku do niskiej wartości o3. Tutaj pojawia się problem No nie do konca sie z Toba zgodze, bo kallorie, a nawet makro to nie [...]
[...] omega 6. W teorii wszystko jest spoko, o ile jest on wytłaczany w odpowiednich warunkach (nie istnieje w zasadzie coś takiego jak "tłoczenie na zimno", podczas wytłaczania oleju maszyny nagrzewają się ogrzewając olej minimum do ponad 50 stopni, ale łatewer), jest przechowywany w odpowiednich warunkach, jest transportowany w odpowiednich [...]
nie powinno byc najwięcej nasyconych, proporcje powinny byc mniej wiecej równe, jesli jesteś na niskowęglowodanowej diecie to staraj się aby proporcje kw tłuszczowych Omega3 : 6 były maksymalnie jak 1:4, przydałby ci się w diecie jakis tran, albo lniany olej
[...] trochę cholesterol nisko. Tez robiłem różne kombinacje ze dawalem duzo lnianego itp a cholesterol przedstawial sie tak samo. wiadomo ze w suplaxh leci sporo omega 3, olej z kryla ale od kad pamiętam cholesterol jest na stałym poziomie chyba ze bym przesadzał z długością i ilością niektórych "supli" tylko o dziwo ze jak juz jade po [...]
[...] juz nie chodzi o sam brzuch, że rosnie, ale ciagle czuje sie pełen, taki ociazały. Taka dieta przyda mi sie na lata, jak aktywnosc fizyczna bedzie duza. Teraz przez kolejny miesiac sprobuje wlasnie tej manipulacji weglowodanami, zobaczymy co z tego wyjdzie. Czy jako zródła tluszczy moge pic same oliwy? Jednonasycone- oliwa z oliwek [...]
Same migdały wystarczą, jeśli je możesz jeść to nie jest źle. Chodzi o to, że powinnaś jadać tłuszcze, dodatkowo migdały mają trochę błonnika więc może choć trochę będą głód hamować. Jak jest u Ciebie z olejami? Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany?
[...] pochodzenia zwierzęcego. Do tego posiłki są dużo łatwiejsze w konsumpcji, są mniejsze objętościowo i mają mniej śrutu, czyli składników niestrawnych. Minusy to na pewno to że oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany, ryby morskie nie należą do tanich produktów i trzeba się przyzwyczaić do większej ilości tłuszczu(początkowo może bolec brzuch).
Olej rzepakowy jak napisali przedmówcy jest jak najbardziej ok. Moim skromnym zdaniem lepszy niż lniany. Lniany jest niestabilny...wystarczy przerwanie łancucha temperatury, jełczeje. ja lnianemu ogolnie mówię nie. Oliwy z oliwek też są różne, ale to już wyższa szkoła jazdy jak z winem, piwem czy kawą:)
olej rzepakowy tłoczony na zimno - dzis takie cudo znalazłem w sklepie ze zdrową żywnościa za 4,5 za 250ml. Mogę go stosować? Niestety, nie moge znaleźć lnianego wysokolineonowego. A tylko taki w mojej skromnej wiedzy jest przydatny ze względu na wystepowanie omega 3. A co myslicie nad takim połączeniem dziennym: oliwa z oliwek 40g, olej rzepakowy [...]
Najlepiej jak kupisz normalne z beczki i w domu samemu cebulka ocet olej i do słoja, teraz moze być kiepsko bo ciepło to mogą sie popsuć, to mozesz ze sklepu jakieś koreczki czy coś takiego brać. kafir mozna na maślankę czy jogurt naturalny. O3 mozesz dodać oleju lnianego budwingowego, nie będzie to wprawdzie o3 takie jak z ryb. E nie [...]
[...] nie da się kupić zdrowej oliwy, extra virgin za taka kasę jaką podajecie ... stoi w swietle i w cieple i jest całkiem poutleniana a nawet z zapoczatkowanym jełczeniem :) oleje ... 1L oleju ryżowego, dymiącego w temp. ok 220 *C ... jako jedyny nadaje sie do smażenia tak naprawde a to koszt ok. 20PLN za litr :) inne oleje nie nadaja sie do [...]
Obli olej rzepakowy, lniany, z dyni-wszystkie mam na zimno tłoczone. Jeśli trzeba to odstawię. Tylko wtedy jak dobić tłuszcze jeśli orzechy, nasiona też odpadają. Echinacea, ok. Resztę też zakupię. Jaja mam ze wsi. Z mięsem gorzej. Jeśli reszta podrobów może być spożyta w pasztecie to ok. Obli czy na całe życie? Nie wiem, nie sądzę. U kogoś [...]
[...] kupionym przez siebie siemieniu, bo na rynku są odmiany niskolinolenowe, ze znikomą ilością omega3 (a takiego info z reguły producent nie podaje). Pewniejszym źródłem o3 jest już dobry olej rzepakowy lub orzechy włoskie. Najlepsze są ryby i budwigowy lniany. Zepsuty lniany robi się gorzki, więc jeśli wyczujesz zmianę smaku, wyrzucasz.
[...] spokój-wykazał więcej chęci niż 99%"dietetyków". Jak zaczynałem od 118kg dałem 3000(przy początkowych 3500 zalewało).Zacznij od 3000 i obserwuj co się dzieje. olej słonecznikowy,majonez to nie są zdrowe tłuszcze. zamień na:oliwa,orzechy włoskie,lniany,kapsy o-3,ryby. Ja miałem:BIAŁKO-2,2 TŁUSZCZE-1,2 [...]
tak też zrobie tyle czy lepiej do posiłków dawać oliwe czy może olej rzepakowy? Kwestia ekonomiczna też wchodzi w gre bo tej oliwy troche idzie. RZEPAKOWY MOZE BYC W DIECIE, O ILE JEST NIERAFINOWANY, ZIMNOTŁOCZONY. A O TAKI W SKLEPACH CIĘZKO I DO TANICH NIE NALEŻY. wszelkie inne, uniwersalne rzepakowe to syf i tego sie wystrzegaj. poza tym nie [...]
U Agi to bedzie szlo samo, bo ma zmieniajaca sie diete, 3dni w stylu Paleo, 2 dni w stylu keto-kulturystycznym i 2 dni zbilansowana. Aga moze wiecej tlustego miesa, by tej oliwy w takich ilosciach nie wchlaniac. Co by nie mowic oliwa z oliwej jest ostra. Daj tam lniany jest lagodniejszy. Olej z wiesiolka tez bardzo smaczyny
[...] włoskich nie chce mi się łupać, a takie gotowe dużo kosztują :P orzechy wszelkiego rodzaju sa spoko, poza tym zrodel zdrowych tluszczy masz od cholery. chociazby lniany olej (chociaz ostatnie jakze interesujace doniesienia o jego jakoby negatywnym wplywie na produkcje wlasnego testosteronu sa niepokojace, heh) 6. Wcześniej stosowałem dietę [...]